Sajtóközlemények

A Knorr-Bremse és a SYNACT: fék a nehéz tehergépjárművek jövendő generációinak

2018. szeptember 05.

  • A SYNACT levegős tárcsafék további megtakarítást eredményez a jármű-üzemeltetés, -karbantartás és -javítás költségeiben
  • A SYNACT kiaknázza a digitalizálással megnyíló lehetőségeket
  • A választható aktív féknyeregkioldással (Active Caliper Release, ACR) üzemanyag takarítható meg

Hannoverben, az IAA haszongépjárművek 2018-as bemutatóján a Knorr-Bremse, a világ vezető fékrendszergyártója – valamint további vasúti és haszongépjármű-rendszerek terén is vezető helyen álló beszállító – a nehéz tehergépjárművek eljövendő generációinak készült új tárcsafékét tárja a nagyközönség elé. Az új fék nem más, mint a féktervezés és -gyártás terén felhalmozott több mint 30 éves, nap mint nap felhasználók millióinak támaszt nyújtó tapasztalat alapján megtett következő logikus lépés.

  • Az IAA haszongépjárművek 2018-as bemutatóján a Knorr-Bremse a nehéz tehergépjárművek eljövendő generációinak készült új tárcsafékét tárja a nagyközönség elé. Kétdugattyús kialakításával és több mint 30 kNm féknyomatékával a SYNACT® a következő logikus lépés a levegős tárcsafékek tervezése és gyártása terén felhalmozott több mint 30 éves, nap mint nap felhasználók millióinak támaszt nyújtó tapasztalat alapján.

Az új SYNACT® levegős tárcsafék további megtakarítást eredményez a jármű-üzemeltetés, -karbantartás és -javítás költségeiben. Kialakítása ugyanakkor iránymutatásként is szolgál, hiszen a SYNACT válaszokat nyújt a napjaink haszongépjármű-iparában uralkodó legfontosabb technológiai trendeke.

„A SYNACT fék képében egy olyan fékgenerációt mutatunk be, amely a mechanika oldalán feszegeti a határokat, de a digitalizálás által jelentett lehetőségeket is kiaknázza, és így a piac valamennyi szereplője számára teremt hozzáadott értéket” – összegezte Bernd Spies, a Knorr-Bremse Haszongépjármű-rendszerek igazgatótanácsának elnöke. „A járműgyártóknak a SYNACT szilárd alapokat nyújt az automatizálás felé vezető következő lépésekhez; a jármű-üzemeltetők a hatékonyság és rugalmasság új dimenzióit fedezhetik fel általa; a műhelyek esetében pedig a szolgáltatási szint további emelésére kínál lehetőséget.”

Alapváltozatában a SYNACT rendkívül hatékony dörzsfék nehéz tehergépjárművek számára. Ansgar Friest, a Knorr-Bremse Haszongépjármű-rendszerek igazgatótanácsának tagját idézve: „A SYNACT a jelenlegi SN7 fékgeneráció helyébe lépve olyan bevált, teherbíró fékké válik, amely nemcsak az összes autópályai és nagyvárosi alkalmazás, de egyben a nehéz városi haszongépjárművek, például a szemétszállító teherautók vagy buszok jövőjét is jelenti. A különféle kiegészítő berendezésekkel és finomhangolt kerékfigyelő csomagokkal együtt optimális mértékben integrált aktív összetevővé válik a jövő járműveiben, amelyek részlegesen vagy magas szinten automatizált üzemmódban is képesek lesznek működni. A SYNACT az a tárcsafékplatform, amely egy lépéssel közelebb viszi a Knorr-Bremsét az utasok és áruk balesetmentes szállításáról szóló jövőképhez.”

Biztonságosabb és fokozottan hatékony

Elődjével összevetve a SYNACT a teljesítmény és a tömeg új dimenzióit nyitja meg. Erősebb, ugyanakkor könnyebb féknyergének, valamint egyenletesen járó belső mechanikájának köszönhetően a teljes 30 kNm féknyomaték rendelkezésre állása még hosszadalmas fékezőmanőverek során is biztosított. Ez a féknyomaték azon bevált kétdugattyús működési elv alapján érhető el, amely ebben a teljesítményosztályban összetett kiegészítő mechanizmusok igénye nélkül is egyenletes betétkopást biztosít. A SYNACT 4 kg-mal könnyebb elődjénél, a jármű-üzemeltetőknek pedig a hasznos terhelhetőség és az üzemanyag-fogyasztás szempontjából egyaránt előnyös.

Gazdaságos üzemanyag-felhasználás és az előrejelző karbantartás lehetőségei

A SYNACT a sorozatgyártás kezdetétől elérhető lesz választható aktív féknyeregkioldással (Active Caliper Release, ACR). Az ACR a Knorr-Bremse szabadalmaztatott mechanikus rendszere, amely a fékezési folyamat befejezésekor leválasztja a betéteket a féktárcsáról, és ezzel egy időben a féknyerget is középhelyzetbe állítja. Ez minimálisra csökkenti a fékerőmegoszlást, illetve az ebből eredő teljesítményveszteséget, ami az összes úszónyerges fék velejárója. A jármű üzemeltetőjének ebből jelentős üzemanyag-megtakarítása származik. Az utakon végzett tesztek folyamán a TÜV Süd műszaki tanúsítócég megerősítette, hogy egy kéttengelyes nyergesvontató esetében az ACR akár 1%-os megtakarítást is eredményezhet. Autópályán üzemeltetve a megtakarítás járművenként több száz eurós csökkenésnek felel meg az éves üzemeltetési költségekben.

A jelenleg fejlesztés alatt lévő elektronikus fékállapot-megfigyelő rendszer kibővítése is előkészíti majd a terepet a rugalmas karbantartási időszakok és az előrejelző karbantartás-tervezés számára. Ez egy jövő felé megtett lépésnek minősül, hiszen az automatizált állapotról szóló jelentések készítése lesz a magas szinten automatizált járművek egyik üzemeltetési alapkövetelménye.

Minden tekintetben erős csomag

A SYNACT a Knorr-Bremse teljes körű kerékfigyelő rendszerének része. A különféle féktárcsákkal, -betétekkel és működtetőegységekkel együtt az új fékgeneráció további előnyöket kínál az ügyfeleknek. Ezek közé tartoznak például a súrlódó (tárcsa- és betét-) felületek különleges párosításai, amelyek fejlesztését a Knorr-Bremse fékbetétgyártókkal együttműködve hajtotta végre; az említett fékbetétek pedig már jelenleg is megfelelnek a 2021-re várható jogszabályi követelményeknek.

Knorr-Bremse: A holnap szállítását mi alakítjuk. Közösen.

Az elkövetkezendő néhány évben a közlekedésbiztonság mellett az összekapcsolhatóság, a károsanyag-kibocsátás csökkentése, az elektromos közlekedés és a vezetésautomatizálás megatrendjei formálják majd a közlekedési ágazatot. Ebben az összefüggésben a Knorr-Bremse megbízható rendszerpartnerré válik, amely mind a négy fő területen folytatja fejlesztéseit, szoros együttműködésben ügyfeleivel. A Knorr-Bremse a haszongépjármű-ipar legfontosabb szakvásárain, a 2018-as IAA-n és az Automechanika kiállításon mutatja be termékportfólióját. A bemutatott tevékenységek és újítások között úttörő közlekedésbiztonsági technológiák és automatizált közlekedési megoldások is találhatók autópályákra és városi alkalmazásokra a mottónkkal: „A holnap szállítását mi alakítjuk. Közösen.”

Jöjjön el, és nézze meg a Knorr-Bremse termékeit Hannoverben szeptember 20. és 27. között az IAA haszongépjármű-bemutatón a 17-es csarnok A30 standján és a D107 jelű szabadtéri területen. Az Automechanika vásáron Frankfurt am Mainban szeptember 11. és 15. között a Knorr-Bremse a 3.0 csarnok 91-es és 98-as standján állít ki.

 

Eva Doppler

Tel: +49 89 3547 1498
Fax: +49 89 4444 54193
e-Mail: eva.doppler@knorr-bremse.com

Knorr-Bremse AG
Moosacher Strasse 80
80809 Munich
Germany

SajtólistaShare

Az IAA haszongépjárművek 2018-as bemutatóján a Knorr-Bremse a nehéz tehergépjárművek eljövendő generációinak készült új tárcsafékét tárja a nagyközönség elé. Kétdugattyús kialakításával és több mint 30 kNm féknyomatékával a SYNACT® a következő logikus lépés a levegős tárcsafékek tervezése és gyártása terén felhalmozott több mint 30 éves, nap mint nap felhasználók millióinak támaszt nyújtó tapasztalat alapján.